foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
s

×

Ostrzeżenie

JUser::_load: Nie można załadować danych użytkownika o ID: 782.

KOCIEWSKIE POTRAWY KULINARNE

 

GOLONKA PO KOCIEWSKU

 

Składniki: 
1 golonka, 2 cebule, 1 por, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 
szczypta kminku, papryka mielona ostra, pieprz, sól.

Wykonanie: 
Golonkę natrzeć kminkiem, papryką, pieprzem i solą. Włożyć do brytfanki,
podlać 3 szklankami wody i wstawić do gorącego piekarnika. Dusić 1 godz. 
Dodać pokrojoną cebulę i por, dusić do miękkości. Dodać koncentrat i zapiec chwilę w piekarniku.

SMACZNEGO!!

ŚLEDŹ PO KOCIEWSKU

 

Składniki: 
3 wyfiletowane solone śledzie,
Masa: 20 dkg wędzonej ryby, 5 dkg suszonych grzybów, 2 ogórki kiszone, 1 cebula,
1 łyżka koncentratu pomidorowego, ok. 1 szklanki oleju, pieprz.

Wykonanie: 
Masa: grzyby ugotować w małej ilości wody, pokroić. Rybę wędzoną wyfiletować, przepuścić przez maszynkę,
dodać koncentrat pomidorowy, drobno pokrojone ogórki i cebulę. Połączyć z grzybami, doprawić.
Masę nakładać na filety, zwijać jak rolmopsy, spiąć wykałaczką i zalać olejem.

SMACZNEGO!!

PYZY KOCIEWSKIE Z GRZYBAMI

 

Składniki: 
Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 2 kg ziemniaków surowych, 1 cebula, 
1 jajko, 3 łyżki mąki, sól. 
Farsz: 7-10 suszonych grzybów lub 25 pieczarek, 1 cebula, 2 jaja ugotowane na twardo,
boczek lub masło do kraszenia, olej, pieprz, sól.

Wykonanie: 
Farsz: grzyby namoczyć, ugotować w tej samej wodzie. Wyjąć z wywaru, posiekać razem z jajami.
Cebulę pokroić drobno i zeszklić na oleju, dodać masę grzybowo-jajeczną, przyprawić i chwilę podusić.
Ciasto: surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, wycisnąć przez gazę do miski ( na dnie ustoi się mączka ziemniaczana),
sok wylać, a mączkę dodać do odciśniętej masy wraz ze zmielonymi ziemniakami. Dodać mąkę, jajko, sól i utartą cebulę.
Masę dokładnie wyrobić. Brać łyżką ciasto na dłoń, rozpłaszczyć i nakładać farsz, zlepić. 
Gotować pyzy w osolonym wrzątku 6-7 min od wypłynięcia na wierzch. Podawać z roztopionym masłem lub podsmażonym boczkiem z cebulą.

SMACZNEGO!!

Opracowanie: Na podstawie książki "Kuchnia pomorska. 241 przepisów", red. Krystyna Puzdrowska, Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Gdańsk 1998, ISBN 83-87600-30-X)

SZANDAR

 

Składniki: 
17 dużych ziemniaków, 2 jajka, 1 łyżka mąki, 1 mała cebula,
smalec do wysmarowania formy, 20 dag boczku,sól

Wykonanie: 

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać roztrzepane 2 jajka, mąkę, soli do smaku. Wymieszać. Wysmarować formę smalcem. Wylać przygotowaną masę ziemniaczaną do formy. Na wierzchu ułożyć cienko pokrojony w drobne plasterki boczek. Piec ponad godzinę w wysokiej temperaturze. Szandar jest wypieczony wtedy, gdy boczek, wierzch i boki są spieczone i chrupiące. Można jeść gorący z cukrem, lub zimny odsmażyć na patelni. Do ciasta można również dodać keksy twarogu.

SMACZNEGO!!

ZUPA GRZYBOWA

 

Składniki: 
,ziemniaki, ok. 1,5 l wody, 25 dag prawdziwków suszonych, 
kostka bulionowa, śmietana, cukier

Wykonanie: 

Ugotować wywar z grzybów(wcześniej umyć i wymoczyć) i włoszczyzny. Dodać sól i kostkę. Doprawić śmietaną. W oddzielnym garnku ugotować ziemniaki. Ziemniaki włożyć do głębokiego talerza, zalać zupą i jeść.

SMACZNEGO!!

PARZYBRODA - ZUPA

 

Składniki: 
mały kawałek mięsa lub kość od schabu, 25 dag włoszczyzny, małą białą kapustę (młodą),
sól, pieprz, ziemniaki

Wykonanie: 

Ugotować wywar z mięsa i włoszczyzny, pod koniec gotowania dodać pokrojoną i sparzoną kapustę i ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze smakuje ze świeżym koperkiem. Nazwa pochodzi stąd, ze spora dawka pieprzu w tej zupie sprawia uczucie pieczenia, parzenia.

SMACZNEGO!!

KOTLETY GRZYBOWE

 

Składniki: 
50 dag gąsek zielonych, 2 jajka, trochę bułki tartej, 
trochę cebulki, olej do smażenia, sól, pieprz

Wykonanie: 

Surowe gąski dobrze umyć kilkakrotnie w ciepłej wodzie, wtedy piasek opada na dno, zmielić w maszynce do mięsa, dodać sól, pieprz, 2 jajka roztrzepane, bułki tartej tyle aby móc posmarować kotlety mielone. Otoczyć w bułce, usmażyć.

SMACZNEGO!!

RYDZE SMAŻONE

 

Rydze umyć odkroić nóżki zostawiając całe, zdrowe kapelusze. Na patelnię wrzucić trochę masła. Na rozgrzany tłuszcz układać surowe rydze. Posolić pod koniec smażenia. Rydze usmażone z obu stron, są smaczniejsze od najlepszego schabu.

SMACZNEGO!!

Opracowanie: Barbara Snaglewska, Irmina Zamorska, "Potrawy staropolskie i regionalne", Zakład Wydawniczy CZSR, Warszawa 1976.

Adres

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Skórczu

83-220 Skórcz
ul. Kociewska 7

tel./fax 58-582-42-50
tel. 58-582-42-48
e-mail: sekretariat@zspskorcz.pl
www.zspskorcz.pl

szkola

Branżowa Szkoła I Stopnia

Branżowa Szkoła I Stopnia

83 - 230 Smętowo Graniczne
ul. Gdańska 21

tel. (58) 56 19 041

e-mail: smetowo@zspskorcz.pl
www.zspskorcz.pl

zsgz smetowo

Znajdź nas na facebook

2019 Copyright Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Skórczu Rights Reserved